Blog

Esculleres i Murs de Pedra

Com construir murs d’escullera per estabilitzar talussos

Els murs d’escullera són una solució eficaç per a la contenció i l’estabilització de talussos.

A més, els murs d’escullera són una opció de baix cost i fàcil construcció, el que els fa una elecció popular per a la protecció de talussos en zones urbanes i rurals.

En aquest article, explorarem com construir murs d’escullera per estabilitzar talussos, incloent els materials i les eines necessàries, les tècniques de construcció i exemples pràctics d’èxit.

01

Què són els murs d’escullera: definició i funcions

Els murs d’escullera són una estructura de contenció formada per una pila de grans blocs de pedra o formigó, que es disposen d’una manera determinada per aconseguir estabilitzar talussos i protegir les zones baixes dels efectes dels corrents d’aigua o les forces de la gravetat. Aquest tipus de murs es caracteritzen per la seva gran resistència i flexibilitat, cosa que els fa adequats per a ser utilitzats en molts tipus de terrenys i situacions.

Els murs d’escullera són una solució eficaç i duradora per a la prevenció d’erosió del sòl i la creació de barreres per a la protecció de la infraestructura urbana i rural, els edificis, les carreteres, les vies fèrries i altres infraestructures importants que podrien ser afectades per les forces de la natura. A més, també s’utilitzen per a estabilitzar les obres de construcció, les preses d’aigua, els ports, les marines i les escales de pescadors.

Materials per a la construcció de murs d’escullera: opcions i especificacions

Els materials són una part clau per a la construcció de murs d’escullera. A continuació es descriuen les opcions més comunes i les seves especificacions:

 1. Pedra natural: és el material més comú per a la construcció de murs d’escullera. La pedra natural és duradora i resistent a la intempèrie, i es pot trobar en diferents dimensions i colors. Les pedres més grans són adequades per a la base del mur, mentre que les més petites es poden utilitzar per a omplir els espais.
 2. Formigó prefabricat: aquest material és una opció popular per a la construcció de murs d’escullera per la seva resistència i durabilitat. Els blocs de formigó prefabricats estan disponibles en diferents formes i mides, i són fàcils de col·locar i fixar.
 3. Gabions: els gabions són estructures metàl·liques en forma de caixa que es poden omplir amb pedres per a la construcció de murs d’escullera. Aquesta opció és flexible i es pot adaptar a diferents tipus de terrenys. A més, els gabions permeten una millor permeabilitat de l’aigua, la qual cosa pot ser útil en zones amb fortes precipitacions.
 4. Geotèxtils: els geotèxtils són teixits permeables que s’utilitzen per a la construcció de murs d’escullera per a evitar l’erosió del terreny. Aquest material es col·loca entre les capes de pedres i proporciona una base estable per als murs.

En la selecció del material, és important considerar les condicions del terreny, la ubicació del mur i la finalitat del projecte per a garantir una construcció segura i duradora.

Planificació i disseny de murs d’escullera: consideracions importants

La planificació i el disseny són crucials per a la construcció d’un mur d’escullera efectiu i durador. Algunes de les consideracions importants en la planificació i el disseny inclouen:

 1. Conèixer el terreny: és important conèixer la topografia i les característiques del terreny on es construirà el mur. Això inclou el pendent del talús, el tipus de sòl, la presència de roques i altres factors geològics.
 2. Definir l’objectiu del mur: el disseny del mur depèn de l’objectiu que es pretén assolir. Per exemple, si es vol estabilitzar un talús, el mur haurà de ser més alt i més ampli que si es vol simplement protegir la costa de l’erosió.
 3. Seleccionar els materials adequats: la selecció dels materials adequats és fonamental per a la construcció d’un mur d’escullera resistent. Això inclou la tria dels blocs de roca, la mida i forma dels blocs, així com el tipus i la quantitat d’agraïments i el reblonatge adequat.
 4. Considerar les condicions meteorològiques: els murs d’escullera han de ser dissenyats per resistir les condicions meteorològiques extremes, com ara tempestes, onades fortes i vent. Això significa que els materials han de ser seleccionats i el disseny ha de ser adaptat a les condicions climàtiques de la zona.
 5. Comprovar la normativa: és important comprovar les normatives i les regulacions locals abans de la construcció d’un mur d’escullera per assegurar que es compleixen totes les normes i requeriments legals.

Tenir en compte totes aquestes consideracions durant la planificació i el disseny del mur d’escullera ajudarà a assegurar que la construcció sigui segura, efectiva i duradora.

TALUS

Avantatges dels murs d’escullera: impacte en la prevenció d’allaus i estabilització de talussos

Els murs d’escullera són una opció popular per a la prevenció d’allaus i l’estabilització de talussos, ja que poden oferir una protecció duradora i efectiva en terrenys escarpats o inclinats. A continuació, es detallen alguns dels avantatges que ofereixen els murs d’escullera:

 1. Resistència a la degradació ambiental: els materials utilitzats per construir murs d’escullera solen ser resistents a la degradació ambiental, com la humitat, la llum solar i les temperatures extremes. Això els fa adequats per a entorns d’alta pluja o amb canvis bruscs de temperatura.
 2. Flexibilitat: els murs d’escullera són flexibles i poden adaptar-se a la forma del terreny. Això els fa útils per a terrenys amb inclinacions variables i així poden reduir la pressió que exerceix el terreny sobre la base del mur.
 3. Estètica: els murs d’escullera poden ser una solució estèticament atractiva per a la protecció de talussos. A més, els materials naturals que s’utilitzen poden integrar-se amb el paisatge i crear una aparença natural.
 4. Economia: els materials per a la construcció de murs d’escullera són sovint més econòmics que altres opcions de construcció, com ara murs de formigó armat.

En general, els murs d’escullera poden ser una opció efectiva per a la prevenció d’allaus i l’estabilització de talussos. La seva flexibilitat, resistència a la degradació ambiental i avantatges econòmics els fan una opció popular per a molts propietaris i professionals de la construcció.

Casos pràctics d’utilització de murs d’escullera: exemples reals

Els murs d’escullera són una solució efectiva per a la prevenció d’allaus i l’estabilització de talussos en zones amb terrenys inestables o amb problemes d’erosió. A continuació, es presenten alguns casos pràctics d’utilització de murs d’escullera en diferents tipus d’entorns.

 1. Murs d’escullera per a la prevenció d’allaus en zones muntanyoses: En zones muntanyoses amb terrenys inestables, els murs d’escullera són una solució efectiva per a la prevenció d’allaus. Un exemple és el cas de la construcció d’un mur d’escullera a la localitat de L’Aldosa, a Andorra, per a la protecció d’una zona residencial situada sota un pendent amb risc d’allaus.
 2. Murs d’escullera per a la protecció de costa: En zones costaneres, els murs d’escullera són utilitzats per a la protecció de la costa i la prevenció de l’erosió costanera. Un exemple és la construcció de murs d’escullera a la platja de Llevant, a Salou, per a la protecció de la costa i la preservació de les dunes de sorra.
 3. Murs d’escullera per a l’estabilització de talussos: En zones amb talussos inestables, els murs d’escullera són utilitzats per a l’estabilització i la prevenció d’esllavissades. Un exemple és la construcció de murs d’escullera a la zona de l’Hort de la Vila, a Granollers, per a l’estabilització dels talussos i la prevenció d’accidents.

En resum, els murs d’escullera són una solució efectiva per a la prevenció d’allaus i l’estabilització de talussos en zones amb terrenys inestables o amb problemes d’erosió. Els exemples anteriors mostren la versatilitat d’aquesta solució i la seva aplicació en diferents tipus d’entorns.

Conclusió

En conclusió, la construcció de murs d’escullera és una tasca important per a la prevenció d’allaus i l’estabilització de talussos.

És necessari planificar i dissenyar adequadament la seva construcció, tenint en compte les especificacions dels materials i les condicions del terreny.

Tot i que el cost inicial pot ser elevat, els avantatges a llarg termini en termes de seguretat i estabilització del terreny són indiscutibles.

Amb una correcta planificació i disseny, aquests murs d’escullera poden durar molts anys i protegir les persones i les propietats en cas d’inclemències meteorològiques.

Si esteu considerant la construcció d’un mur d’escullera per estabilitzar un talús o prevenir allaus, no dubteu a posar-vos en contacte amb la nostra empresa. A Excavacions Duocastella tenim una àmplia experiència en la construcció de murs d’escullera i podem ajudar-vos a dissenyar i executar el projecte que millor s’adapti a les vostres necessitats.